Домакинствата, пострадали от наводненията, ще могат да получат еднократната помощ в размер

...
Домакинствата, пострадали от наводненията, ще могат да получат еднократната помощ в размер
Коментари Харесай

България: проливните дъждове продължават

Домакинствата, пострадали от наводненията, ще могат да получат еднократната помощ в размер до 1512 лв. още през месец юни, твърдят от Министерството на труда и обществената политика. Сумата ще бъде отпусната на нуждаещите се незабавно след утвърждение на заявките им от Агенцията за обществено подкрепяне, стана ясно от изявление на министърката труда и обществената политика Иванка Шалапатова. Тя посети Берковица - едно от най-тежко потърпевшите обитаеми места при наводненията от тази седмица.

Берковица, Видин, Враца и доста други общини

Министърката разгласи, че фамилиите от засегнатите райони могат да получат поддръжка и посредством Агенцията по заетостта. " По поръчка на общината и с финансиране от Министерството на труда и обществената политика безработни хора ще оказват помощ на засегнатите семейства с действия като разчистване, извършване на покупки, съгласуваност на помощите и други належащи потребности. При нужда имаме подготвеност за ангажирането на спомагателни хора. "

В началото на седмицата жителите на Берковица осъмнаха под вода - доста къщи бяха наводнени, коли бяха отнесени от водните маси, улици бяха разрушени. Проливните дъждове предизвикаха и други наводнения в северозападната част на България, разрушавайки мебелировка, пътища и друга инфраструктура. В момента общините Враца и Криводол, както и четири села в община Мездра, са в отчасти бедствено състояние.

Врачанското село Лиляче е изключително мощно наранено от водната буря. Там са надводнени над 30 къщи и дворове, разрушена е настилка на 5 улици. Във Видин са наводнени към 60 къщи и дворове, водата на другите места е с равнище от 60 см до 100 см.

Военнослужещи придвижват чували с пясък в БерковицаСнимка: BGNES

Военнослужещи от Сухопътните войски и през днешния ден оказват помощ на жителите на Берковица, с цел да се оправят с вредите от проливните дъждове, оповестиха от Министерството на защитата. За пети ден благодарение на 10 профилирани машини военните разчистват пътната и сериозната инфраструктура, както и речното корито на река Раковска. Въпреки неподходящите метеорологични условия, все по-голяма част от пътната инфраструктура в града е разчистена, а хилядите чували с пясък, пренесени от военнослужещите  на ръка, укрепват дигите на реката, оповестиха от Министерството на защитата.

Силните превалявания не престават

И през днешния ден остават в действие предизвестията за рисково мощно превалявания. Оранжев код е в действие през днешния ден за 15 области на страната - Монтана, Враца, Велико Търново, Габрово, Ловеч, София област, София град, Перник, Кюстендил, Благоевград, Смолян, Пазарджик, Пловдив и Стара Загора.

***
Вижте и тази фотогалерия от миналогодишните наводнения в Карловско:   

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР